Artan doğal afetler, küresel salgınlar ve su kaynaklarındaki azalmalar iklim değişikliği mücadeleyi zorunlu hale getirmiştir. Bu doğrultuda, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik eylem planları oluşturulmuş ve 2053 yılına kadar iklim nötr olma hedefi ortaya konmuştur. Öte yandan, İzmir kenti Türkiye'de ve hatta AB üyesi olmayan ülkeler arasından Iklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu kapsamında Misyon Etiketi alan tek şehir olma özelliğini taşımaktadır. Misyon hedefleri kapsamında Izmir'de iklim nötr hedefi 2030 yılına çekilmiş ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda bir deneyim merkezi haline gelmiştir.
2030 yılı iklim nötr hedefleri kapsamında kent genelinde karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik çeşitli faaliyetler gerçekleştirilecektir. Her ne kadar yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi emisyon azaltımı konusunda Önceliklendirilse de enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda hem kurumsal hem de toplumsal düzeyde farkındalık oluşmadığı, projeler geliştirilmediği sürece hedeflenen emisyon azaltımı mümkün olmayacaktır.
Enerji verimliliğinin kurumsal düzeyde bir politika haline gelebilmesi adına ülkemizde çeşitli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliği Arttırmaya Dair Yönetmelik ile kamu, hizmet ve ticari binalar ile endüstriyel işletmelere enerji yöneticisi görevlendirme, enerji etüdü yaptırma ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgelendirme zorunluluğu getirilmiştir. Kamu binalarında bu sınır toplam inşaat alanı 10.000 m2 veya toplam enerji tüketimi 250 TEP üstü olarak karşımıza çıkarken hizmet ve ticari binalarda toplam inşaat alanı 20.000 m2 veya toplam enerji tüketimi 500 TEP üstü olarak belirlenmiştir. Yönetmeliğe ek olarak, T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi ile ise enerji yöneticisi görevlendirme zorunluluğu bulunan kamu binalarında 2030 yılına kadar %30 enerji tasarrufu zorunlu tutulmuştur. 2024 yılının ilk aylarında ise T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Enerji Verimliliği 2030 Stratejisi ve II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı (2024-2030) yayımlanmıştır. "YI- Enerji Yönetim Sistemlerinin Kurulması ve Etkinliğin Artırılması" ve "B2-Binalarda Enerji Verimliliği Potansiyeline Yönelik Detaylı Analiz Çalışmaları Yürütülmesi" eylem planları ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ve enerji etüdü uygulamalarının önümüzdeki yıllarda tüm kurum ve kuruluşlar için zorunlu hale geleceğinin göstergesidir.
ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ve enerji etütleri her ne kadar bir zorunluluk olarak değerlendirilse de kurumlara enerji verimliliği, enerji kullanımı ve enerji tüketimi dâhil, enerji performansının sürekli olarak iyileştirilmesi için gerekli olan sistemleri ve prosesleri oluşturabilmesini sağlamasında yardımcı olmaktadırlar. Bu uygulamalar ile kurumlar, enerji maliyetlerini ve kurumsal karbon ayak izlerini sistematik bir şekilde azaltırken olası enerji krizlerine karşı önceden hazırlanmış aksiyon planları sayesinde piyasada rekabetçi olma şansı yakalamaktadırlar.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarında enerji etüdü ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi'ne yönelik çalışmalar ne yazık ki yetersizdir. Öte yandan, bu kurumlara ait binalarda enerji etütlerinin gerçekleştirilerek enerji tüketimleri açısından değerlendirilmesi ve uygun enerji verimliliği çalışmalarının başlatılması hem enerji maliyetlerinin azaltılması hem de 2030 iklim nötr hedeflerine ulaşılmasında son derece öneme sahiptir. Bu doğrultuda, İzenerji A.Ş. olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı iştiraklerinin tüm binalarında enerji etütlerinin gerçekleştirilerek yapı enerji envanterinin çıkarılması ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi'nin kurulmasına yönelik danışmanlık hizmetlerimizi başlattığımızı bildirmek isteriz.