Biyokütle Rüzgar Hidroelektrik Enerji Verimliliği Güneş Hidrojen Jeotermal Ruzgar Su Instagram Twitter Linkedin Youtube Facebook icon-happy icon-close icon-sad icon-download icon-search icon-cloud icon-up icon-down icon-whatsapp icon-right icon-left icon-right-alternative icon-left-alternative icon-arrow-right icon-call icon-loading icon-email icon-close icon-play icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-youtube
İZMİR'DE YEŞİL DÖNÜŞÜM

İZMİR'DE YEŞİL DÖNÜŞÜM

İzenerji koordinatörlüğünde yürütülen AB İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu kapsamında 2030 iklim nötr hedeflerinin gerçekleştirilmesi için çalışmalar hayata geçirilmeye başlanmıştır. Bu doğrultuda, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nda yer alan sera gazı emisyon değerleri incelendiğinde (Şekil 1) üçüncü sırada konutlarda tüketilen yakıt ve elektrikten kaynaklı emisyonların yer aldığı görülmektedir. İklim nötr hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi adına konutlardan salınan sera gazı emisyonlarının azaltımı oldukça önem taşımaktadır.

Öte yandan, konutlarda bu kadar sera gazı emisyonu gerçekleşirken hala elektrik enerjisine ulaşamayan, enerji tüketim bedellerini ödemekte güçlük çeken haneler de vardır. Dünya Enerji Görünümü 2021 Raporu’na göre 770 Milyon insan hala elektrik enerjisine ulaşamamakta ve enerji yoksulluğu çekmektedir. Türkiye’de ise yüz binlerce hane doğalgaz ve elektrik borçlarını ödeyememektedir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Komisyonu tarafından “modern pişirme yakıtlarıyla yemek pişirememe ve günbatımında okuyabilmek veya diğer ev ve üretken faaliyetleri yerine getirebilmek için minimum düzeyde elektrik aydınlatmasının olmaması” olarak tanımlanan enerji yoksulluğu da enerji fiyatlarındaki artış ve gelir düzeyindeki azalma nedeniyle her geçen gün artmaktadır.

Enerji verimliliği ise tam bu noktada önem kazanmaktadır. Yaşam kalitemizden ve üretimimizden ödün vermeden, enerjiyi tasarruflu kullanmak olarak tanımlanan enerji verimliliği ülkemizde tam anlamıyla içselleştirilememiş olup teşvikler kamu ve özel sektör bazında gerçekleşmekte, hanelere veya küçük işletmelere yönelik bir teşvik bulunmamaktadır.

Tüm bu sayılan nedenlerden dolayı İzenerji A.Ş. olarak Yeşil Dönüşüm Programı’nı başlatmış bulunmaktayız. Mikro ölçekli enerji verimliliği projesi olarak tanımlanan Yeşil Dönüşüm Programı, hanelerde (Paket-1), küçük esnaf/işletmelerde ve dar gelirli ailelerin konutlarında gerçekleştirilecek uygulamalar ile enerji verimliliğini arttırma ve enerji yoksulluğu ile mücadele hedeflenmektedir. Fon, bankalar, sponsorlar, bağışçılar ve beyaz liste tedarikçileri ile yapılacak olan anlaşmalar çerçevesinde ısı yalıtımı, pencere/doğrama, beyaz eşya, motorlu ekipman, aydınlatma vb. dönüşümleri gerçekleştirilecektir.

Üç fazda gerçekleşmesi planlanan programda ilk pilot uygulama enerji yoksulluğu yaşayan dar gelirli ailelere yönelik olarak Cittaslow Metropol Sakin Mahalleler Projesi kapsamında değerlendirilen Kadifekale bölgesinde başlatılmıştır. 8 mahallede (Ülkü, Yeni, Sakarya, Süvari, Ali Reis, Altınordu, Pazaryeri, Tuzcu) 52 haneden talepler alınmış olup ön-etüt çalışmaları tamamlanmış, tedarik ve bütçe çalışmaları sponsor ve bağışçılar ile iş birliği çerçevesinde sürdürülmektedir.

Pilot uygulamaların değerlendirmesi sonrası tüm kente yaygınlaştırılması planlanan program ile enerji tüketiminde azalmaya bağlı olarak tasarruf artışı beklenmek, iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir araç olacağı düşünülmektedir. Enerji verimliliği konularında vatandaşlara farkındalık kazandırmış ve en önemlisi enerji maliyetindeki azalmaya bağlı olarak vatandaşın ihtiyaç duyduğu çocuk, kişisel, ev ihtiyaçları gibi alanlara yatırım yapmasının da önü açılmış olacaktır.

Günden güne artan küresel iklim krizinin etkileri doğal afetler, pandemi, enerji krizleri gibi etkilerle kendini hissettirmektedir. Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak için enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiyi hayatımızın bir parçası haline getirmeli, farkındalık kazandırmalıyız.

Daha yeşil bir dünya için enerjini verimli kullan, farkındalık yarat ve tasarrufa katkıda bulun….

Yaptığımız geliştirmeler hakkında detaylı bilgi almak ister misiniz?

E-Posta adresinizi bırakın ve her hafta gelişmelerden haberdar olun.

VEYA HİZMETLERİMİZİ İNCELE

*Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır.